Energieffektive bygg er mer attraktive for leietakere, investorer og banken. Energimerking er obligatorisk ved salg og utleie av bygg. Hvordan redusere energibruken i bygget ditt?
Ved å spare energi kan vi frigjøre ressurser. Dette gjør energieffektivisering til et lite konfliktfylt klimatiltak.
Slik kan du redusere energibruken i bygget ditt
Det er to hovedområder du kan fokusere på for å redusere energibruken i bygget ditt:
- Effektiviser byggets drift
God energiledelse kan kutte energibruken betydelig, uten at du trenger å gjøre fysiske endringer i bygget. Ved å installere et energioppfølgingssystem (EOS), kartlegge og registrere energiforbruket, samt sette konkrete mål for besparelser, kan du oppnå gode resultater.
Se Enovas sider her
Se kampanjen til Grønn Byggaliansen for inspirasjon - Gjennomfør fysiske energiforbedringstiltak
Fysiske tiltak kan forbedre byggets energikarakter, øke eiendommens verdi og gjøre den mer attraktiv for leietakere.
Rundt 30 % av gårdeiere opplever ofte at leietakere har minimumskrav til energiklasse
DNBs kundeundersøkelse om energieffektivisering, 2024
Energieffektivisering steg for steg
Steg 1 Start med energimerking av bygget
Energiattesten må utføres av en ekspert. Selv om Enova stiller krav til kompetanse, har de ingen godkjenningsordning.
Se Enovas krav til kompetanse
Steg 2: Finn sparepotensialet gjennom energikartlegging
En grundig energikartlegging er et godt sted å starte for å finne ut hvor i bygget du kan gjøre forbedringer. Energikartlegging er en systematisk undersøkelse av energibruken i bygget, med mål om å finne muligheter for energisparing. Resultatet er en rapport som gir deg en oversikt over byggets nåværende energitilstand og potensial for forbedring.
Enova tilbyr støtte til å gjennomføre energikartlegging, både til yrkesbygg og boligselskap (borettslag og sameier). Støtten kan dekke opptil 50 % av kostnadene, opp til maksimalt 400.000 kroner. Husk at det er konkurranse om disse midlene og de må søkes om innen gitte tidsfrister.
Steg 3: Lag en tiltaksplan
Energikartleggingen resulterer i en tiltaksrapport som fungerer som grunnlag for det videre arbeidet. Rapporten viser hvordan ulike tiltak kan forbedre energieffektiviteten og gir en indikasjon på hvordan du kan løfte byggets energikarakter. Basert på dette, vurderer du hvilke tiltak som skal settes i gang.
Du kan også søke støtte fra Enova. For å kvalifisere til støtte, må du oppnå minst 20 % energiforbedring. Enova kan dekke inntil 30 %, maksimalt 10 millioner kroner, av investeringen i energiforbedring.
Støtte til forbedring av energitilstand i yrkesbygg
I tillegg finnes disse støtteordningene:
- Støtte til forbedring av energitilstand i boligselskap
- Støtte til varmesentraler for bygg og eiendom
Les mer om de ulike støtteordningene her
Steg 4: Finansiering
Når du har undersøkt muligheten for støtteordninger, er neste steg å kontakte din rådgiver i DNB.. Dersom det er lånekapasitet i eiendommen kan vi sammen legge en plan for finansiering. DNB kan tilby grønn finansiering hvis prosjektet eller investeringen oppfyller kriteriene i vårt grønne rammeverk: Rammeverk for bærekraftige produkter.
Steg 5: Sette i gang
Gjennomføringen skjer i tråd med tiltaksplanen og i samråd med leietaker. Etter at tiltakene er gjennomført, bør energiattesten oppdateres for å reflektere effekt av tiltak. Hvis bygget har minst energiklasse B etter tiltakene, kan bygget i seg selv kvalifisere for grønn finansiering i DNB.
Denne artikkelen er bygget på veiledning fra DNB, les hele saken her